Kezdjünk el leválni a Google-ról

Valamikor a tavalyi év végén (2020) jött a hír, hogy a Google Photos (Google fotók) 2021. júniusától megszünteti az ingyenes és korlátlan tárhelyét a fotók számára. Azt követően már csak a Google Drive (gdrive) tárhelyünkig nyújtózhatunk.
Évek óta idegesített a fene nagy függőségem az androidon a Google-tól, de a kényelem és az idő hiánya bebetonozott ebbe az állapotba. A hír hallatán viszont lépni kellett valamit, és nyilván nem az utolsó hónapra hagyni az átállást. Szóval belevágtam.
Mivel teszt jelleggel a házi NAS-on (bár az openmediavault már nincs rajta) fut évek óta egy nextcloud, amit OpenVPN-nel bárhonnan elérek nem volt ismeretlen a terep, bár sok szolgáltatást nem használtam rajta. Gyakorlatilag automatikusan mentette a fotókat, meg két egyéb mappámat a telefonról és ennyi.
Mivel van saját szerverem, gondoltam a vpn-t elengedem és egy saját domain alá tolom be az egészet.
Elvárások (amiket használtam a google-nál):
– fotók mentése
– normális felületen legyenek elérhetőek a feltöltött fotók
– felhő tárhely – (tartalom megoszthatósága)
– hírek
– jegyzetek
– hívásnapló, sms mentése automatikus mentése
– névjegy szinkronizáció
– naptár szinkronizáció

Neki fogtam. A telepítés „hülyebiztos”, click, click, finish…
(Nyilván kell egy tárhely, domain vagy ip, egy sql user, sql adatbázis, ezek neve, jelszava, stb. ennek leírása nem tárgya ennek a cikkenk.)
A felhő tárhellyel nem volt gond, mert nekem jobban tetszett mindig is, mint a google. (pl. nem kényszeríti semmilyen fiók létrehozására a felhasználót, ha megosztott linket nyitna meg, mint pl. ezt a google teszi), így a fotók mentése sem volt gond, viszont azok böngészhetősége nekem nem tetszett az android klienssel. Szerencsére szenzációs megoldás a Nextcloud Yaga.
A nyomkövetésre a Nextcloud Phone Track vált be, jegyzetekre a Nextcloud Note, míg „kártyákra” a Nextcloud Deck..

A hírek nekem külön öröm volt. A google „igyekezett személyre szabni”, mi is jelenjen meg, ami engem azért zavart, itt pedig mi állítjuk be az rss-sel mit is akarunk látni. A auto frissítéshez viszont nekem ki kellett kapcsolnom a Beállítások/Hirek alatt a „A frissítésekhez használd a rendszer cront” beállítást majd fel kellett telepítenem a szerverre a python3-pip csomagot (apt install python3-pip), majd nextcloud_news_updater-t (pip3 install nextcloud_news_updater –install-option=”–install-scripts=/usr/bin”). Ezután ezt futtatni kell a webszerveren:
sudo -u webszerverfelhasználó nextcloud-news-updater –mode singlerun /var/www/nextcloud_telepítési_könyvtár
Ez frissíti a már felvett rss csatornákat. Ehhez pedig a Nextcloud News-t használom.
A hívásnapló és sms mentést eddig is az SMS Backup & Restore programmal végeztem, direkt feltöltve a google drive-ra, most annyi a különbség, hogy helyi mappába menten, ami szinkronizálva van a Nextcloud-os tárhelyemmel. Szóval ez is pipa.
Maradt a névjegy és naptár. Ehhez le kell töltenünk a DAVx⁵ (davdroid) alkalmazást. Ezzel pedig ezt is megoldottuk.
Az alapértelmezett böngészőt cseréltem Vivaldi-ra, a keresőt alapértelmezetten hagytam a google-n (tetszik, nem tetszik ez adja a legjobb találatokat), de a privát ablakban már Duckduckgo-ra cseréltem és egyenlőre ennyi.
Némi függés még maradt (google acc a playstore-hoz, egy-két app google függősége – pl. netbankok), de ez még belefér.

Persze a sor még nem ért véget. A nextcloud alkalmazások tömkelegét kínálja, amit érdemes átböngészni!